Modern araçlar, tarihte hiç olmadığı kadar fazla sürücü destek teknolojisine sahip. Teoride, bu sistemler hem sürücünün stresini azaltıyor hem de olası tehlikelere karşı ek bir güvenlik katmanı sağlıyor. Günlük hayatta bu sistemleri kullanıyorsanız, sunduğu konforu bir kez tattıktan sonra geri dönmenin ne kadar zor olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak, yeni bir araştırmaya göre hız sabitleyiciler yarardan çok zarara yol açıyor.
Hollandalı araştırmacılar, otomatik sürücü destek sistemlerinin (ADAS) kazaları azaltmadaki etkisi konusunda dünyanın dört bir yanından gelen verileri inceledi. Çalışma, gerçek zamanlı lastik basıncı izleme gibi basit özelliklerden kamera sistemlerine, navigasyon paketlerine, kör nokta uyarılarına ve otomatik acil frenleme gibi aktif güvenlik teknolojilerine kadar 28 spesifik araç fonksiyonuna odaklandı.
Sürüş destek sistemleri dört seviyeye ayrılıyor:
- Bilgilendirme sistemleri – düşük kontrol ve düşük aciliyet
- Uyarı sistemleri – düşük kontrol ve yüksek aciliyet
- Müdahale sistemleri – yüksek kontrol ve yüksek aciliyet
- Konfor Artırıcı sistemler – yüksek kontrol ve düşük aciliyet
Çalışma, ilk üç kategorideki desteklerin ya hiçbir etkisi olmadığını ya da kaza riskini azalttığı sonucuna varıyor. Lastik basıncı göstergesi (Bilgilendirme) herhangi bir fark yaratmazken, şerit takip asistanı (Müdahale) kazalarda %19.1’lik bir azalma sağlıyor. Sürücü izleme sistemi (Uyarı) ise kaza oranlarını %14 oranında azaltıyor.
Standart ve adaptif hız sabitleyici ise kaza olasılığını artıran tek sistem olarak kayda geçiyor. Konfor artırıcı sistemlerden biri olarak değerlendirilen standart hız sabitleyici %12’lik bir artışa sebep olurken, adaptif hız sabitleme (ACC) %1.8 daha fazla kazaya sebep oluyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bu artışların asıl sebebi sürücünün dikkatinin dağılması. Hız sabitleyici, sürücünün direksiyon ile arasındaki iletişimi azaltarak dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Güvenli bir takip mesafesi korumak için otomatik olarak hızlanıp yavaşlayabilen adaptif hız sabitleyiciler, sürücünün sorumluluğunu üstlendiği için acil durumlarda tepki süresinin artmasına sebep oluyor. Teorik olarak, bu durumlarda acil durum freninin devreye girmesi lazım. Ancak, adaptif hız sabitleme sistemine sahip tüm araçlarda acil durum freni bulunmuyor.
Çalışmanın detaylarını bu linkten inceleyebilirsiniz. Teknolojik özellikler ne kadar yardımcı olsa da, dikkatinize yoldan ayırmayın.