W16 devrinin son günlerini yaşıyoruz. Bugatti, rekor kıran hiper otomobil ikilisi Veyron ve Chiron’da kullandığı 8.0 litrelik devasa motorunu 24 yıl boyunca kullandı. Her ikisi de yıllar içinde Chiron’u temel alan Mistral de dahil olmak üzere sayısız sınırlı modele dönüştü ve nihayet bu motoru geçmişte bırakma zamanı geldi. Fransız Roadster, W16 devrinin son üyesi olacak…
Amerika’ya gönderilen otomobillerden biri Siyah Karbon rengine boyanırken, diğeri mavi ve kırmızı vurgularla Beyaz Buzul boyaya bürünmüş. Siyah Mistral, Light Blue Sport deri döşemeye sahipken, diğer otomobilin içinde beyaz görünüm devam ettiği için kabin tasarımları neredeyse tamamen farklıymış gibi görünüyor. Motor kapağına kadar özelleştirilen bu modeller, lüksün dört tekerlekli hâlini temsil ediyor.
Fotoğraf: Bugatti
Bugatti W16 Mistral (2025) ilk teslimatlar

Fotoğraf: Bugatti
Bugatti W16 Mistral (2025) ilk teslimatlar
Fransa’nın Molsheim kentindeki fabrika, 453 km/s azami hızıyla dünyanın en hızlı tavansız otomobili olan Mistral’den toplam 99 adet üretecek. Bahsettiğimiz gibi W16 motorun son örnekleri olan bu özel model, piste özel olarak üretilen Bolide modelini takip ediyor. Son Mistral de üretildikten sonra, Tourbillon’a ve onun V16 motoruna odaklanacaklar.
Chiron’un tahtını kapan yeni hiper otomobil de kağıt üstünde 16 silindire sahip, fakat Cosworth imzasıyla geliştirilen atmosferik bir motor olduğu için dört turboşarjlı kurulumdan yoksun. Giderek daha sıkı hâle gelen emisyon düzenlemelerine uymak zorunda olan Bugatti, arada performans kaybı yaşanmaması için üç elektromotorlu hibrit bir güç ünitesi sunuyor.
W16’yı özleyeceğimiz kesin, ancak 8.3 litrelik V16’nın 9.000 rpm’e kadar dönebilmesi onu oldukça iyi bir halef konumuna getiriyor. Ayrıca bu motor, Bugatti’nin nihayet 500 km/s bariyerini aşmasına da yardımcı olabilir. Bu arada, Veyron döneminde 450 ve Chiron döneminde 500 araç üretildi, ancak Tourbillon yalnızca 250 adetle sınırlandırılacak. Teslimatlar 2026’da başlayacak.

18