2035 yılında, yani bundan yalnızca 10 yıl sonra içten yanmalı motor devri kapanacak. En azından Avrupa Birliği’nin planı bu yönde. Bütün markaları tam elektrikli model gamına geçmek zorunda bırakan bu karar, Avrupa’da çokça tartışılan ve hâlâ da tartışılmakta olan en önemli olaylardan biri. Fakat, dramatik bir şekilde değişebilmesi de mümkün.
Alman Der Spiegel gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa Birliği 2035’ten sonra bile şarj edilebilir hibrit araçların satışına kapı açarak içten yanmalı motorları hayatta tutabilir. Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve “teknolojik tarafsızlığın, sürecin anahtarı olduğunu” belirten resmî bir belge daha bu durumu doğruluyor.
Fotoğraf: BMW
Belge şu şekilde:
“Mobilite ve teknoloji tarafsızlığı rekabet edebilirliğin anahtarıdır. […] Ayrıca, 2035 yılında otomobiller için iklim nötrlüğünün sağlanması amacıyla, planlanan revizyonun bir parçası olarak yönetmelikte yapılacak hedefe yönelik bir değişiklikle sentetik yakıtların (e-yakıtlar) da rol oynayabileceği teknoloji-nötr bir yaklaşım gerekecektir.”
Dolayısıyla e-yakıtların 2035’ten sonra da bir geleceği olabilir, böylece içten yanmalı motorların 31 Aralık 2034’e kadar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması gerekmeyecektir. Ancak dahası var.
Alman gazetesinin görüştüğü Mercedes yetkilisi Eckart von Klaeden, karbon nötleşme yolunun yaptırım odaklı değil, piyasa odaklı olması gerektiğini ve “şarj edilebilir hibritler ve menzil uzatıcılar gibi iklim dostu ürünlerin önünün açılması için teknolojiye açık” bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.
Bununla birlikte, 1 Ocak 2025’ten itibaren yeni Euro 6e-bis standardına uymak zorunda olacak PHEV güç ünitelerinin, beyan edilen tüketim ve emisyonların gerçek dünya verilerine mümkün olduğunca yakın olmasını sağlamak için daha sıkı onay testlerine geçildiğini unutmamak lazım.