Otomatik fren sistemlerinin çoğu işe yarıyor

Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) birkaç yıl önce otomatik acil frenleme (AEB) sistemlerinin günlük koşullara göre test edilmediğini keşfetti. Sistemler, arkadan çarpmaların çoğunun gerçekte meydana geldiği hızların çok altında, nispeten düşük hızlarda test ediliyordu. IIHS hızları yükseltmeye karar verdi ve son sonuçlar bu sistemlerin çoğu gerçek dünya senaryosunda daha iyi çalıştığını ortaya koydu.

Test edilen 29 araçtan 21’i IIHS’nin “İyi” veya “Kabul Edilebilir” derecesini kazandı. Sadece 1 araç “Ortalama” notu alırken, kalan 6 tanesi “Zayıf” notu aldı. Bu, geçen yılın başlarında test edilen ilk otomobil grubuna göre büyük bir artış. O tarihe dönüp baktığımızda, test edilen 10 araçtan sadece 2’si “İyi” veya “Kabul Edilebilir” notu alabilmiş ve üreticileri şaşırtmıştı.

Enstitü, ölümcül olmayan arkadan çarpma kazalarının yaklaşık yarısının 35 ila 45 mph (56 ila 72 km/s) hız sınırı olan yollarda meydana geldiğini keşfettikten sonra testin hızlarını 12 ve 25 mph’den (19 ve 40 km/s) 31, 37 ve 43’e (50, 59 ve 69 km/s) yükseltti. Ayrıca mevcut binek araç testine bir motosiklet ve bir kamyon olmak üzere iki çarpışma hedefi daha eklendi.

IIHS’nin “İyi” derecesini kazanan araçlar, binek araç hedefine çarpmadan önce tamamen durdu. Çoğu motosiklet için de durdu, ancak motosikletler, AEB sistemleri için zayıf bir nokta olmaya devam ediyor. Kamyon için araçların sadece yaklaşan bir çarpışmaya karşı zamanında uyarı vermesi gerekiyordu ki birçok “İyi” dereceli araç da bunu başardı.

“Kabul Edilebilir” dereceli modeller daha yüksek hızlarda motosiklet hedefinden kaçınmakta zorlandı. Bu modellerin hiçbiri, 43 mph (69 km/s) hızda motosikletle çarpışmayı engelleyemezken, bazıları 25 mph (40 km/s) üstü hızlarda hedefe çarptı. “Zayıf” dereceli araçlar hem binek otomobille hem de diğer 37 mph (59 km/s) testinde yeterince yavaşlayamadı.

IIHS’nin raporunun tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir